Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand

“Niets is mooier dan de liefde tussen twee mensen, van welk geslacht, geloof of welke leeftijd dan ook. Als jullie liefde zo sterk is dat jullie hem officieel willen vastleggen, dan werk ik daar graag aan mee.” 

Deze tekst schreef ik in 2008, toen ik mezelf als kersverse BABS mocht voorstellen op de website van de gemeente Schagen. En nu, ruim vijftien jaar later, gebruik ik hem nog steeds. Want dit is de kern van mijn werk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: ik vind alle soorten wederzijdse liefde mooi.  Of je nu voor de wet wilt trouwen of elkaar trouw wilt beloven tijdens een informele ceremonie, ik leid jullie plechtigheid met veel plezier. Dat kan in het Nederlands, Engels of Duits. Ik sluit hooguit één huwelijk per week, zodat ik me optimaal op jullie grote dag kan voorbereiden.

Van dromen naar doen

Als klein meisje kon ik in het winkelcentrum wel uren kijken naar de etalage met de bruidskleding. Meewerken aan bruiloften, dat leek me geweldig! Toch duurde het tot mijn 34e voordat ik de gemeente Schagen vroeg of ze daar nog een nieuwe BABS zochten. Daarvoor had ik eerst een zetje nodig. Dat kwam in de vorm van een tenenkrommend slechte plechtigheid die ik bijwoonde. Als een Zonnekoning stond de ambtenaar in de trouwzaal allerlei standaardteksten af te draaien. Daar en op dat moment realiseerde ik me: dit kan ik beter. En toen ‘moest’ ik aan mezelf bewijzen dat dat klopte.

Persoonlijk

Aan standaardteksten doe ik niet. Alleen de tekst van de trouwgelofte ligt vast. Voor de rest is elke ceremonie maatwerk. Wil je de plechtigheid heel formeel, met veel humor of iets daar tussenin? Mijn huwelijken en registraties zijn altijd heel persoonlijk. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen, is dat mensen denken dat ik het bruidspaar al heel lang ken. Meestal is dat niet zo. Maar ik neem in de voorbereiding alle tijd om jullie goed te leren kennen. En ik maak ruimte voor de mensen die belangrijk voor jullie zijn. Want er zijn meer personen die een actieve rol kunnen spelen tijdens de plechtigheid dan je misschien denkt. Daar vertel ik jullie graag over tijdens ons eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek.  Als jullie dat willen, denk ik ook mee over andere onderdelen van de bruiloft: de locatie, de trouwkleding, het feest, de bloemen en de ringen. Je kunt mij alles vragen.

Beëdigd

Via de rechtbank ben ik beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit betekent dat ik in heel Nederland wettelijke huwelijken mag voltrekken. In de gemeente Schagen ben ik al aangewezen om huwelijken en geregistreerd partnerschappen te voltrekken. Daarom betaal je een lager tarief als je huwelijk via de gemeente Schagen loopt. Is jullie plechtigheid in een andere gemeente, dan heb ik daar een eenmalige benoeming nodig. In elke gemeente gelden daarvoor andere regels en tarieven. 

 

Neem contact met me op via babs@teamhz.nl

en we maken binnenkort kennis met elkaar.

Scroll naar boven