Schoorsteenpiet

Wil je het Sinterklaasfeest dit jaar extra leuk maken? Boek dan een schoorsteenpiet. 

Een bezoekje van een schoorsteenpiet is leuk voor iedereen. We maken vooraf duidelijke afspraken, zodat het bezoek volledig naar wens verloopt. Wil je dat ik hard op het raam bons of juist zachtjes aan de deur klop? Mogen de pepernoten door de kamer vliegen? Zijn er allergieën in de familie? Kinderen die Piet nog erg spannend vinden? Kinderen (of volwassenen) met ASS, AD(H)D of een fysieke beperking? Natuurlijk houd ik daar rekening mee.  

Waarom ik schoorsteenpiet ben

Het was najaar 2018 en vrienden klaagden steen en been op sociale media. “Moeten we het nu wéér hebben over de kleur van Zwarte Piet?” Zowel voor- als tegenstanders lieten weten de discussie zat te zijn. Zelf zong ik toen al een aantal jaren sinterklaasliedjes met aangepaste teksten met mijn kinderen. En ik had op school en op de sportvereniging voorgesteld om voortaan geen Zwarte Pieten meer in te zetten. Want waarom zou je vasthouden aan een traditie als je weet dat je daarmee mensen kwetst? De pepernoten en het marsepein smaakten er toch niet minder door als we de traditie een beetje aanpasten? Ik vroeg me af wat ik kon doen om het Sinterklaasfeest voor iedereen weer leuk te maken. Toen dacht ik aan een oude uitdrukking: onbekend maakt onbemind. Veel mensen konden zich waarschijnlijk gewoon niet voorstellen dat een minder zwart geschminkte Piet ook vrolijk en gezellig en leuk was. Daar ging ik verandering in brengen, nam ik me voor, door mezelf aan te bieden als Piet.

Piet van Nu

Toen het plan eenmaal gemaakt was, kon ik niet wachten om het uit te voeren. Ik ging op zoek naar een pietenpak, kreeg schminktips van een ervaren grimeuse en zette een aantal weken achter elkaar een advertentie in het lokale nieuwsblad. Ik noemde mezelf Piet van Nu. Zelfs als er niemand zou reageren, zou mijn actie toch effect hebben, bedacht ik. Want als mensen tussen de teksten over boedelopruimers, tuintovenaars en feestdj’s lezen over een schoorsteenpiet, wennen ze toch aan dat idee. Maar er reageerden wel mensen! Een aantal families vond het hartstikke leuk om een Piet met roetvegen op visite te krijgen. En ik vond het prachtig om hun kinderen blij te maken. Ik heb inmiddels heel wat huisbezoeken afgelegd en ik kan bevestigen wat ik al dacht: de pepernoten smaken precies hetzelfde!

Woon je in Zuidoost-Drenthe of Noord-Oost Overijssel en wil je op 2,3 of 5 december een gezellig schoorsteenpiet op bezoek? Of organiseer je een intocht of een ander soort Sinterklaasfeest?

Ik ben te bereiken via piet@teamhz.nl.

Scroll naar boven